O udruzi

Udruga FabLab, udruga za promicanje digitalne fabrikacije, osnovana je 1. ožujka 2013. u Zagrebu, nakon više od godinu dana dogovaranja njenih triju suosnivača, Hrvoja Petrovića, člana, Saše Relića, člana i Roberta Vdovića, predsjednika. Fablab je prva takva udruga u ovom dijelu Europe, a dio je međunarodnog udruženja FabLab organizacija, zasnovanog na ideji MIT-a.

Djelatnosti udruge su:

 • planiranje rada, promocija, događanja i edukacija u području digitalne fabrikacije
 • informiranje javnosti o razvoju i primjeni digitalne fabrikacije u gospodarstvu
 • razvijanje programa međunarodne suradnje te uključivanje u rad različitih dobnih i socijalnih grupa, od mladih, nezaposlenih do osoba za smanjenom pokretljivošću, a sve u cilju njihove dodatne naobrazbe za potrebe samozapošljavanja ili zapošljavanja,
 • izdavanje knjiga i časopisa, iz područja svoje djelatnosti
 • izdavanja digitalnih publikacija, digitalnih žurnala i stranica u cilju promocije digitalne fabrikacije
 • jačanje suradnje sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i izvan nje.

Pored deklariranih djelatnosti, udruga svoje aktivnosti vodi kroz nekoliko misija:

Prvu predstavlja obrazovanje, svih kojima je potrebno i koji žele, od najmlađih, do onih koji u svojim zrelim godinama žele proširiti svoje znanje. Nema dobne granice, a naše aktivnosti prilagođene su određenim dobnim skupinama. Sve aktivnosti vezane za obrazovanje vodimo pod zajedničkim nazivom “Budi kreativan”, dok su sve aktivnosti koje se odnose na edukacijske institucije pod nazivom “Stvori u školi”.

Drugu predstavlja interes za probleme lokalne zajednice, odnosno svih onih kojima tehnologija može pomoći u životu. Od zahtjeva osoba s posebnim potrebama, do poslovnih rješenja koja su njima prilagođena. Od samog rada u udruzi i pomoći u realizaciji projekata, do realizacije pojedinih ideja za specifične potrebe pojedinaca predstavlja važnu aktivnost članova udruge. Sve aktivnosti vezane za lokalnu zajednicu vodimo pod zajedničkim nazivom “Pruži ruku”

Treću predstavlja razvijanje poduzetničkog načina razmišljanja, odnosno provjera ideja i njihovo dovođenje do prototipa ili proizvoda. Ideja predstavlja onu vrijednost koju suvremeno društvo vrednuje, ali tek kada je prepoznata. Uloga udruge je pomoći u ostvarivanju takvih ideja pojedinaca i grupa, a dodatnu vrijednost predstavlja i razmjena iskustava s drugim članovima različitih profesija. Sve aktivnosti objedinjene su pod nazivom “Djeluj lokalno, misli globalno”

Rad udruge je javan i udruga je otvorena svima zainteresiranima za zanimljivosti u ovom dinamičnom području za koje se očekuje da bi moglo imati utjecaj veći od Interneta, te za koje se pretpostavlja da predstavlja novu industrijsku revoluciju.

Sve dodatne informacije možete dobiti na info@fablab.hr ili na telefon 091/3755436.

U Zagrebu, 1.7.2013.

Predsjednik FabLab udruge
Mr.sc. Roberto Vdović, dia

One comment

 1. Poštovani,

  U Bug-u sam saznao za Vas.
  Spremam se nabaviti 3d printer.
  Inače imam firmu i laserski stroj za rezanje i graviranje 120x90cm 100w.
  Pošto se spominje Fakultet arhitekture samo bi spomenuo da sam mnogim studentima sa laserom izrezivao makete.
  Inače sam se prepoznao u ideji da svom laserskom rezaču velikog formata dodam i funkciju 3d printanja pošto imam na njemu sve za pokretanje po x,y i z osi. Na tom problemu radim i plan je da iskoristim arduino mega platformu koja se koristi kod RepRap Mendel Prusa za to.

  Želim se učlaniti u Udrugu Fab lab i učestvovati u njenim aktivnostima.
  Molim kontakt i upute.

  Srdačan pozdrav!

  Darko Kontrec, dipl.ing.el.

  D.M.K. d.o.o
  Zagreb, Kučerina 66

  tel. 01 3646 575
  mob. 098 214 939

  http://www.dmk.hr

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *